van Humane Society vertaald

Het volgende generatie PZP-project
Een revolutie op het gebied van vruchtbaarheidscontrole in het wild

In een poging om humane, duurzame benaderingen voor het oplossen van conflicten tussen mensen en dieren in het wild te bevorderen en te bevorderen, heeft de Humane Society of the United States (HSUS) jarenlang samengewerkt met onderzoekers, NGO’s en academische instellingen, evenals met federale, staats- en lokale om te helpen bij de ontwikkeling van het varkens zona pellucida (PZP) immunocontraceptief vaccin voor gebruik bij het beheer van populaties wilde dieren, te beginnen met de beroemde wilde pony’s op Assateague Island National Seashore.

Het PZP-vaccin wordt al meer dan twee decennia gebruikt bij tientallen wilde en in gevangenschap levende diersoorten en het is bewezen dat het veilig, effectief en humaan is. Dieren die met PZP zijn gevaccineerd, produceren antilichamen die zich binden aan de membranen rond hun eieren, waardoor de bevruchting wordt geblokkeerd. Hoewel er voortdurend verbeteringen zijn aangebracht in de praktische afgifte van het vaccin en de bijbehorende kosten, zou het gebruik van PZP om de vruchtbaarheid van overdadige populaties onder controle te houden zelfs aantrekkelijker kunnen zijn voor overheidsinstanties en gemeenschappen als de kosten voor de productie van het vaccin verder zouden worden verlaagd en de tijdsduur het vaccin effectief was, werd verder verhoogd.

In 2016 begon Purdue University, in samenwerking met de HSUS, een onderzoeksproject met als doel een PZP-vaccin te produceren dat effectieve meerjarige anticonceptie zal bieden om populaties wilde paarden, wilde ezels, stadsherten, Afrikaanse olifanten en vele andere soorten over de hele wereld. Door de noodzaak van wrede en dure razzia’s en/of dodelijke controle te elimineren, zullen we instanties en gemeenschappen helpen belastinggeld te besparen, terwijl we een meer humane en innovatieve benadering bevorderen voor het beheer van conflicten tussen mensen en dieren in onze gemeenschappen, parken en openbare gronden.

Het doel van het project is om een ​​contraceptief vaccin voor wilde dieren te ontwikkelen dat een reproduceerbare, meerjarige werkzaamheid aantoont bij verschillende soorten zoogdieren (waaronder paardachtigen, hoefdieren, dikhuiden en andere soorten).
De doelstellingen zijn om:
Verhoog de initiële immuunrespons

Adjuvantia zijn stoffen die de effectiviteit van een vaccin vergroten door een effectieve immuunrespons tegen de vaccinatie te stimuleren. Verder onderzoek naar optimale doseringen van PZP en optimale combinaties van adjuvantia zou een sterkere en langer werkende immuunrespons bij gevaccineerde dieren opleveren.
Verhoog de werkzaamheid, verlaag de kosten!

Het huidige proces om PZP uit eierstokken van varkens te produceren is omslachtig en inefficiënt, dus onderzoekers zullen een effectieve, synthetische formulering van het PZP-vaccin ontwikkelen die gemakkelijker en goedkoper te produceren is zonder de noodzaak om eierstokken van varkens te gebruiken. Een langerwerkend vaccin ontwikkelen

Het huidige vaccin is twee of drie jaar werkzaam. In veel gebieden maakt de geografie herhaalde immunisaties van vrij rondlopende populaties wilde dieren uitdagend en onpraktisch. Met behulp van de huidige technologie moet een vrouwelijk hert (die gemiddeld zeven tot tien jaar leeft) misschien drie keer in haar leven worden teruggetrokken, maar een vrouwelijk paard leeft langer (15 tot 20 jaar) en moet mogelijk meer dan vijf keer.

Een langer houdbare formulering zou betekenen dat er in de loop van het leven van een dier minder vaccinaties nodig zijn, een belangrijk kostenvoordeel bij het afschieten van individuele dieren.
Het ideale vaccin tegen anticonceptie moet:

Wees zeer effectief
Gaat meerdere jaren mee
Heeft geen blijvende invloed op de vruchtbaarheid
Niet interfereren met het basisgedrag van een individueel dier en/of de sociale structuur van een   groep
Geen invloed op bestaande zwangerschappen
Wees niet-toxisch voor het dier of de persoon die het vaccin toedient
Niet door de voedselketen gaan
Op afstand kunnen worden geleverd
Wees kosteneffectief

Hoewel de huidige PZP-immunocontraceptiva aan bijna al deze criteria voldoen, zal deze volgende generatie van het PZP-project een langer durende immuunrespons genereren, de productiekosten verlagen en het gemakkelijker maken om op afstand te leveren, wat een humaan, niet-dodelijk hulpmiddel biedt dat natuurbeheerders kunnen opnemen in hun plannen voor het mitigeren van conflicten in het wild.

https://www.humanesociety.org/news/deer-contraception-hits-target