Beste adviseur van de Statenleden Provincie Flevoland,

Wij hebben mekaar gesproken op dinsdag 28 augustus. De werkgroep diervriendelijk populatiebeheer heeft zowel een verzoek aan u als een uitleg die we actiegroepen willen voorleggen.

Geen prioriteit
Er blijken 15 onderwerpen te zijn waar de adviseur aan moet werken onderverdeeld in 3 items. 1) Reset grote grazers 2) reset moeras 3) reset beschutting. De vogels, natuur 2000, maatschappelijke groepen die betrokken willen worden het valt er allemaal onder. Geen van de onderwerp heeft een prioriteit. Het kan daarom lang duren voordat er daadwerkelijk ingegrepen wordt. Het massaal lijden wordt daardoor steeds evidenter.

Eis 1ste prioriteit
De hele contestatie gaat erom dat de grote grazers lijden. Demonstranten komen kijken om dat te voorkomen. De prioriteit ligt dus bij het weghalen van de aantallen die dreigen te veel te worden. Er moet dus zo snel mogelijk gemonitord worden; uitrekenen van de draagkracht van het gebied. De verandering van het terrein hoort daarbij. Populatie neemt toe en af door dat het land verandert; beschutting, gifplanten, droogte, moeras. Zo kan men vat krijgen hoeveel dieren wekelijks het niet gaan halen. Zo zal er wekelijks een klein aantal dieren weggehaald worden. Dat maakt het probleem hanteerbaar. Over een aantal maanden zijn er veel meer dieren die lijden. Wat zeker help is als we actievoerders allemaal eisen dat het monitoren van het gebied de 1ste prioriteit krijgt. Hebben we misschien al na een week grip op de situatie. En kan het echte werk beginnen. Opzoek naar adressen en verplaatsen.

 

Trechter model
De adviseur van de staten heeft als taak de complete informatie door te geven aan de Statenleden. Hij is een intermediair. Zo kunnen actievoerders hem melden wat er aan de hand is. En wat nodig is. Doen we dat niet of komt de informatie direct bij een Statenlid dan kan de adviseur niet de gepaste vuist maken om ook daadwerkelijk tot iets te   komen. Wij kiezen er daarom voor de adviseur als eerste op de hoogte te stellen van de nieuwe feiten. We hopen dat actiegroepen dat ook willen doen.

Diervriendelijke groet van WDP,

Anita R.

Verzonden 7 september 2018

 

Schermafbeelding 2018-09-07 om 14.20.44.png