22 april 2020 kregen wij een diervriendelijk mailtje van een veldwerkster uit Amerika onder leiding van de Humane Society. Dit om te illustreren hoe een hert te darten met anticonceptie.

Hieronder kunt u via de linkjes meer informatie krijgen wat er in de loop der jaren aan ontwikkelingen zijn in het buitenland op het vlak van anticonceptie bij grote grazers. In het bijzonder de herten. Dit omdat het al tientallen jaren een gevoelig onderwerp blijkt te zijn. Er doemt continu een tegengeluid op. Dit komt vanuit Wageningen maar ook PvdD en natuurgroepen geven de verkeerde informatie. Zij beweren dat vervoer en tevens anticonceptie toedienen bij de herten te stressvol is en dus niet mogelijk is.

According to Dr. Jay Kirkpatrick, deer contraception expert, who explains the startling successes in deer contraception, its authorization for use and availability. Dr. Kirkpatrick is the founder and Director of the Science and Conservation Center, Montana. He has worked with contraception on 90 species of animals, including wild horses, several species of deer, African elephants and water buffalo.


Allen Rutberg de autoriteit op het gebied van anticonceptie, specifiek bij herten. Omdat hij betrokken is bij een aantal projecten met herten in de VS https://blog.humanesociety.org/2015/03/hastings-on-hudson-humane-deer-control-program.html

Hierbij de presentaties van de workshop “urban deer fertility control” in de VS, 2018. https://www.wildlifefertilitycontrol.org/deer-workshop/deer-presentations

Botstiber Institute for Wildlife Fertility Control : https://www.wildlifefertilitycontrol.org/

Verplaatsen door middel van vervoer is mogelijk. Anticonceptie toedienen aan de grote grazers o.a de herten is ook mogelijk. Verplaatsen van herten doet Chris van de Vlasakker. Hij heeft een bedrijf wat niet anders doet. Uiteraard zegt de tegenpartij dat er een groot verschil is tussen de wilde en tam herten. Maar als dieren in omgeving leven waar dagelijks mensen zijn ( wandelaar en beheerders ) dan zijn ze tam. Zo ook op de Oostvaardersplassen en je ziet op de homepage dat in Zandvoort ook tamme herten leven.