Op 22 april 2020 kregen wij een diervriendelijk mailtje van een veld werkster uit Amerika onder leiding van de Humane Society. Dit om te illustreren hoe een hert te darten met anticonceptie.

Hieronder kunt u via de linkjes meer informatie krijgen wat er in de loop der jaren aan ontwikkelingen in het buitenland op het gebied van anticonceptie bij grote grazers. In het bijzonder de herten. Wij laten dit zien omdat anticonceptie al tientallen jaren een gevoelig onderwerp blijkt te zijn. Er doemt continu een tegengeluid op. Dit komt vanuit Wageningen maar ook vanuit Partij voor de Dieren en Natuurgroepen. Zij geven structureel de verkeerde informatie uit. Beweren anticonceptie toedienen bij herten is te stressvol en dus niet mogelijk is. Ze laten het publiek denken dat je de dieren elke maand een pilletje moet geven. Onzin de eerste twee jaar, darten daarna nog maar om de vijf jaar.

According to Dr. Jay Kirkpatrick, deer contraception expert, who explains the startling successes in deer contraception, its authorization for use and availability. Dr. Kirkpatrick is the founder and Director of the Science and Conservation Center, Montana. He has worked with contraception on 90 species of animals, including wild horses, several species of deer, African elephants and water buffalo.


Allen Rutberg de autoriteit op het gebied van anticonceptie, specifiek bij herten. Hij is de voorvechter van anticonceptie en dus betrokken bij de eerste projecten bij herten in Amerika. https://blog.humanesociety.org/2015/03/hastings-on-hudson-humane-deer-control-program.html

Hierbij de presentaties van de workshop ‘urban deer fertility control’ in Amerika, 2018. https://www.wildlifefertilitycontrol.org/deer-workshop/deer-presentations

Botstiber Institute for Wildlife Fertility Control : https://www.wildlifefertilitycontrol.org/

Verplaatsen door middel van vervoer is mogelijk. Anticonceptie toedienen aan de grote grazers o.a de herten is ook mogelijk. Verplaatsen van herten doet Chris van de Vlasakker. Hij heeft een bedrijf wat niet anders doet. Uiteraard zegt de tegenpartij dat er een groot verschil is tussen de wilde en tamme herten. Maar als dieren in een omgeving leven waar dagelijks mensen zijn (wandelaars en beheerders) dan worden ze tam. Het hangt wel van de soort af. Maar uiteindelijk door continu in mening van de mens gaat dat wennen aan mensen best snel. Behalve als je elke dag op ze schiet en dat gebeurt natuurlijk niet op locatie waar veel publiek is dus bij de entree zijn de dieren best tam (leuk voor de wandelaar, een lokkertje!) Je ziet op de homepage dat in Zandvoort ook tamme herten leven.