We weten allemaal dat dieren net als mensen pijn voelen. Op dat evidente punt zijn mens en dier geheel gelijk. Pijn is het meest belangrijke gegeven in ieders leven. Omdat het je eigen autonomie raakt. Het is de basis van het bestaan. Pijn is waar wij tegen strijden. Het liefst op een structurele manier. Vandaar dat wij pleiten voor anticonceptie. Minder dieren dan is er ook niet elke winter een grote groep dieren die uithongeren en die afgeschoten worden.
In 2013 heeft een van de vrijwilligers in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) meer dan tachtig doden herten langs een hek gefilmd. Wat bleek ? Er werd gewas van de boeren aangevreten. Om dat tegen te gaan werd besloten hekken te plaatsen. Een grote groep herten wist niet meer waar ze hun eten vandaan moesten halen. Die zijn langzaam dood gegaan van de honger. Er werd geen bioloog ingezet die ze naar een andere plek kon begeleiden. Wat ons dagelijks overkomt als de wegen afgesloten zijn. Wij maken dan gebruik van besturingsprogramma’s, wegwijzers , mensen die de weg wijzen. Maar dieren behoren uit het niets te weten waar ze dan wel naar toe moeten. De boswachter zegt ” op onverklaarbare wijze blijven de herten langs het hek lopen om te kijken of er een gaatje in zit ”. We vragen ons stellig af waar dat gaatje inderdaad zit. Wij denken zelf niet in het hek maar wel in de opleiding van de boswachter. Die dag in 2013 was voor die vrijwilligster een rede om uit te zoeken wat er mis was en te kijken hoe dat te voorkomen valt. Anticonceptie bleek de oplossing. Zij nam met nog een aantal andere vrijwilligster het stokje over van een groep mensen die zo hard voor anticonceptie gestreden hadden dat zij even een time-out moesten hebben. We hopen altijd nog dat zij weer bij de groep komen om de strijd- draad op te pikken. Want er moet , zoals u ziet , nog wel wat gebeuren!
https://www.partijvoordedieren.nl/items/herten-amsterdamse-waterleidingduinen.
In 2017 zijn deze foto’s gemaakt. Het was voor de bezoeker de bedoeling dat het een leuk gezellig dagje wandelen werd, dat begrijpt u zeker wel. Dat ook iedereen ziet hoe de natuur werkt. We laten niet alle dode dieren zien maar deze foto’s zijn ter indicatie. Het weinig duurzame en alles behalve humane beleid wat tot op heden in de Amsterdamse Waterleidingduinen geldt.
Gelijkheid bij mens en dier
Frans de Waal ” eigenlijk is er geen enkele emotie die ik uniek menselijk zou willen noemen” NRC zondag 2 juni 2019
Dat dieren gelijk zijn aan mensen is niet zomaar gezegd. Met gedrag en emoties is aantoonbaar dat dit aan de orde van de dag is. Dat maakt dat we moeten herzien hoe we met dieren omgaan! Het zomaar doden van dieren dat als oplossing zien van de overbevolking is daarom amoreel en dus verwerpelijk. Frans de Waal laat zien dat die emotie niet alleen toegeschreven is aan mensen. HTTP